Oslavy 120 let založení SDH Kožlí

V sobotu 27. května na hřišti v Kožlí proběhly oslavy 120 let založení našeho sboru. Slavnostní den začal v 11 hodin nástupem na okrskovou soutěž požárních družstev. Soutěž zahájil velitel našeho sboru. Poté náměstek starosty OSH a starosta našeho okrsku p. Cihlář předal našemu sboru Čestné uznání za dlouholetou činnost v hasičském hnutí od Krajského sdružení hasičů ČMS kraje Vysočina. Soutěže se zúčastnili mimo funkcionářů okrsku i za zasloužilé hasiče p. Nácovský, p. Cihlář a p. Tomek. Dalšími hosty byli za profesionální hasiče z Ledče velitel stanice p. Šimanovský a p. Pokorný, za dobrovolné hasiče z Ledče starosta p. Horký. Do soutěže se přihlásilo 13. družstev mužů, 4 družstva dětí, 2 družstva dorostenců a 2 družstva žen. Kožlí přihlásilo družstvo dětí a družstvo mužů. Po rozlosování pořadí probíhaly zároveň štafety mužů a útoky dětí.

Družstvo našich dětí předvedlo perfektní bezchybný útok. Nato, že děti začaly trénovat v dubnu a byla to jejich první soutěž, obsadily nádherné 2. místo. U mužů se na nás lepila smůla. U štafety po sporné diskvalifikaci prvního běžce Pavla Peška, jsme museli běžet na jistotu a zabodovat u obou soutěžících, jinak nám hrozila diskvalifikace. Jako druhý běžel Honza Urban. Po překonání bariéry špatně seskočil a zranil si nohu, přes velikou bolest běh dokončil. Poté byl dopraven na ošetření do nemocnice. Tam bylo zjištěno, že noha je zlomená. Za tuto obětavost mu patří dík nás všech. Třetí Honza Prchal doběhl bez problémů.
Na útok za zraněného Honzu nastoupil náhradník K. Vojíř. Útok jsme provedli dobře. Přes veškerou smůlu obsadili muži krásné třetí místo. Výsledkové listiny jsou zachyceny ve fotoalbu.
Družstvo mužů: Šafařík Milan, Prchal Jan, Makovec Josef, Bělohradský Tomáš, Cicvárek Pavel, Urban Jan, Pešek Pavel, Vojíř Karel ml.
Družstvo dětí: Pešek David, Vojíř Lukáš, Vojířová Tereza, Málek František, Blažejovský David, Kopic Kristián, Hrabaňová Nela, Hrabaň Dominik, Kopicová Sofie, Červená Tereza, Kutnohorská Elena.

Po celou dobu soutěže byla vystavena technika a výzbroj Integrovaného záchranného systému. Byla zde vozidla profesionálních a dobrovolných hasičů, záchranné služby a policie. Jejich posádky zájemcům ukázaly veškeré vybavení a vše doprovodily odborným výkladem.

Po 15. hod proběhlo žehnání naší nové technice. Světící biskup z Hradce Králové se na poslední chvíli omluvil. Zastoupil ho pan farář ze Světlé nad Sázavou. Po krátké řeči a modlitbě našemu autu požehnal.

Následoval nástup na ukončení soutěže. Byly vyhlášeny výsledky a rozdány ceny. Na závěr obdrželi náš starosta p. Prchal a velitel p. Husák ocenění od výboru našeho okrsku. Soutěž byla ukončena.
Poté byla prezentována kniha k 120. výročí založení SDH. V této knize jsou zachyceny nejen dějiny hasičů z Kožlí, ale i dějiny obce samotné a ostatních spolků. Knihu prezentovali ti, kteří mají na jejím vydání zásluhu největší: starosta obce p. Husák, europoslanec p. Zdechovský (rodák z naší vesnice) a autor p. Pešek. Ještě na hřišti byl zahájen prodej této knihy.
Zájemci si tuto knihu mohou zakoupit na obecním úřadě.

Během dne se dostavili i někteří rodáci z Kožlí, kteří již zde nežijí.
Celý oficiální program ozvučil a hudbou provázel DJ Bříza.
Od 16 hodin následovala zábava. K poslechu i k tanci hrála hudba Vysočina.
Od samého rána bylo k dostání občerstvení, dobré pití, k jídlu gulášek z hospody U Pechů, uzené klobásy a langoše. Počasí se vydařilo, byl krásný slunečný a teplý den. Způsobil jen jednu potíž, delší fronty na pití.
Akce skončila úderem 24 hodiny. Prožili jsme na hřišti krásný den.

Více fotek ve fotoalbu