Soutěž v Hněvkovicích

Naše organizace byla pozvána na hasičskou soutěž do Hněvkovic. Ta se konala u příležitosti oslav 750 let založení obce. Nejednalo se o tradiční soutěž, ale o požární útok s několika překážkami, sestříknutím terče a sbalením použitého materiálu zpět na základnu v měřeném čase.

U soutěžení samozřejmě nechyběla hudba, občerstvení , ukázky hasičské techniky a těžké dálniční vyprošťovací techniky. K vidění byl i postrach všech rychlých řidičů na dálnici policejní Passat R36.

Do soutěže jsme přihlásili družstvo mladších hasičů. Na startu si vytáhli č. 2. Po celou dobu přípravy jsme je učili pečlivě smotávat hadice, šetrně zacházet s hasičským materiálem. To také na soutěži bezchybně předvedli s dobrým časem 2,58 min. Co potom ukázala některé družstva, předčilo všechny černé představy. Motání hadic do všech možných i nemožných uzlů, kopání do výzbroje, házení s ní na dálku a mnoho jiných exhibic, které bylo možno vidět jenom zde. Vše doprovázelo sprosté pokřikování a gestikulace. Moje kritika se netýká všech mužstev. Většina družstev předvedla dobrý výkon. Nejhorším článkem soutěže byli ovšem opět rozhodčí. K opětovnému měnění pravidel během soutěže přibylo upravování naměřených časů, na každé družstvo byl používán jiný metr a některé praktiky jsme ani nedokázali pochopit. Budeme zvažovat, jestli se takovýchto akcí, kde se mladým hasičům ukazuje, jak se to dělat nemá, budeme nadále zúčastňovat. Po všech těch čachrech a manipulacích skončilo naše družstvo na šestém místě. Podle mého názoru si za svůj profesionální výkon zasloužili místo první.

Chvála patří i pořadatelům, kteří měli vše dobře a pečlivě připraveno. Tak jsme alespoň smíšené dojmy po skončení soutěže zahnali výborným gulášem a dobrým pivem.

Myslím si, že by na tuto věc měl reagovat výbor okrsku na svém příštím zasedání a zaujmout k tomu stanovisko.

Více fotek ve fotoalbu