Školení velitelů a strojníků

Ve dnech 12. až 14. března 2010 se 10 našich členů zúčastnilo školení velitelů družstev a strojníků na hasičské stanici PS Ledeč nad Sázavou. Celkem se školení zúčastnilo 43 hasičů z deseti SDH okolních obcí.

V pátek 12. 3. se probíraly základy zdravovědy, práce s nebezpečnými látkami a jejich označování.

V sobotu 13. 3. byla na programu prezentace dýchací techniky od firmy MSA AUER. Dále byly řečeny povinnosti a pravomoce velitele při zásahu, různá nebezpečí na požářišti, zajišťování civilní ochrany a základy vyprošťování z vozidel, které byly doplněny krátkým videem. Při této příležitosti předvedla také jednotka SDH Golčův Jeníkov názornou ukázku vyproštění osoby z havarovaného vozidla.

V neděli 14. 3. k přítomným hasičům promluvil ředitel územního odboru Havlíčkův Brod HZS kraje Vysočina plk. Jaroslav Nácovský, který převážně informoval o současné situaci stavu požárních vozidel na okrese Havlíčkův Brod. Pak byla promítána krátká videa ze zásahů pražských hasičů a následoval písemný test z teoretické části. Po testu začala praktická část školení. V garážích hasičské stanice byla předvedena přenosná a plovoucí čerpadla. Poté se skupina přesunula k rybníku Hutě. Zde se cvičně vyzkoušela dálková doprava vody za pomoci dvou stříkaček. Jednotlivým sborům byl přidělen vždy jeden úsek. Naši členové  zajišťovali první stanoviště se sáním vody z rybníku. Po úspěšné dálkové dopravě vody se všichni vrátili zpět na stanici, kde si převzali platná osvědčení pro vykonávání funkcí u JSDH, která jsou platná do roku 2015. Celé školení zajišťovali po lektorské stránce profesionální hasiči z ledečské stanice. Foto z praktické části školení naleznete ve Fotoalbu.